STEYsha School of Irish Dance
Competitii

Review raluk.ro - Culisele dansului irlandez la Bucureşti

Review Raluk.ro

Nu ştiu cum sunteţi voi, dar eu când privesc un spectacol de dans irlandez, mă umplu de energie şi poftă de viaţă şi simt fiori pe şira spinării. Aşa că atunci când am fost invitată de STEYsha, şcoala de dans irlandez din Bucureşti, să particip la câteva ore de dans irlandez, nu am stat deloc pe gânduri. Momentul a căzut cum nu se putea mai bine, anul trecut am fost la spectacolul celor de la "Lord of the Dance" de la Sala Palatului, unde pe toată durata reprezentaţiei am avut ochii mari şi zâmbetul larg, zâmbet care nu s-a dat jos nici la câteva ore după terminarea spectacolului.


Să vă povestesc despre şcoala de dans irlandez... Am ajuns cu 10 minute mai devreme, mă documentasem înainte şi aflasem că trebuie să vii cu 10-15 minute înainte de începerea cursului propriu-zis. Am intrat cu sfială în sala de dans a şcolii STEYsha, mai ales că mai toţi colegii de dans se ştiau între ei, majoritatea au de la câteva luni la un an de când practică dansul care l-a făcut celebru pe Michael Flatley. Ora începe cu o încălzire care presupune mai multe exerciţii de strethching şi echilibru. Apoi Mara Cernat, o profesoară cu energie pe chip şi în special în picioare, îi îndeamnă pe cursanţi la câteva jump-uri în timp ce-mi arată mie, singura începătoare, mişcările de bază. Deşi am făcut câteva ore de balet, tot două picioare stângi simt că am, dar faptul că nu prind mişcările din a patra sau a cincea încercare, pe Mara nu o enervează câtuşi de puţin. Rămân la exerciţiile mele, Mara se duce să-i vadă pe ceilalţi cum se descurcă, toată lumea ţopăie organizat, pe ritmuri irlandeze, în timp ce aud 1 2 3 cut, 1 2 3 jump. Mara revine la mine, mă ascultă şi îmi dă un jump de învăţat, jump pe care după ore l-am făcut în staţia de metrou, la nişte prieteni acasă şi l-am arătat colegilor la muncă. După o oră de paşi săltăreţi şi băut apă cât cuprinde, tricoul meu era ca după o oră de aerobic, dacă nu şi mai mult. Aşadar pentru acelea dintre voi care vor să se menţină în formă şi nu le place ideea de a merge la aerobic, dansul irlandez este o opţiune cât se poate de valabilă. Dacă sunt cursanţi care deja au început să meargă la spectacole şi o fac cât se poate de serios, sunt şi cursanţi care merg pur şi simplu pentru a face mişcare, într-o manieră veselă, dar cu rezultate eficiente în ceea ce priveşte condiţia fizică.

Pentru a doua oră de curs am tot repetat jump-ul învăţat, dar Iuliana Asproiu, cea de-a doua profesoară care m-a îndrumat, mi-a adăugat alte detalii la care trebuie să fiu atentă: jump-ul se face pe vârfuri, nu te uiţi în podea, ci în oglindă, trebuie să stai cu genunchii lipiţi, picioarele întinse, iar când îl faci pe muzică, jump-ul trebuie să fie unul rapid. Deşi iniţial toate aceste detalii m-au cam speriat, nu m-am descumpănit şi am tot repetat paşii, până când într-un final am reuţit să-i leg. Dacă la început mergi din curiozitate, pe parcurs vrei să ajungi să înveţi măcar un dans, după care încă unul şi apoi recitalurile vin de la sine, asta bineînţeles dacă ai o slăbiciune pentru acest tip de dans, pasiune şi potenţial artistic.

Ce alte cursuri poţi face la şcoala de dans STEYsha... Eu sunt la începători cu soft shoes, următorul pas ar fi intermediari şi apoi avansaţi, cu acelaşi tip de pantofi, iar dacă continuu aş urma orele de hard shoes, cu adevăraţii pantofi de dansuri irlandeze. Există, bineînţeles, şi cursuri pentru copii, se fac şi grupuri de vârste mixte, iar miercurea există posibilitatea de a-ţi rezerva cursuri private. Pe lângă cursuri, poţi participa şi la Ceili, seri de dans social irlandez, la recitalurile din cadrul şcolii, la ateliere de perfecţionare şi, dacă eşti bun şi pasionat, poţi intra chiar în grupul de scenă al şcolii şi poţi merge în cantonamente sau tabere de dans irlandez.

Echipamentul necesar la sală... Ai nevoie de tricou, pantaloni sport lungi sau colanţi, boxeri sau o fustiţă care să-ţi permită mişcările. În plus, trebuie să ai în picioare pantofi flexibili – eu mi i-am cumpărat din magazinul Obor – un prosop, un elastic de păr şi apă.

Cât costă şi unde se află şcoala de dans irlandez STEYsha... Pentru 8 cursuri pe lună, tariful este de 120 lei, iar un abonament lunar cu 4 cursuri pe lună este 60 lei. Sala se află în apropierea Gării de Nord, mai precis în spatele pieţii Matache, pe strada Cameliei, la numărul 39. Pentru programări şi alte informaţii aveţi numărul 0740.680.805.

autor: Mihaela GHEAŢĂ - 31 ianuarie 2012

<< înapoi