STEYsha School of Irish Dance
Întrebări frecvente
Dansul irlandez s-a făcut cunoscut prin renumitele spectacole Riverdance şi Lord Of The Dance în anii ’90, fenomene ce au contribuit la globalizarea dansului Irlandei. Deşi a pornit de la un stil de dans folcloric, dansul irlandez a evoluat rapid în sportul de performanţă pe care-l vedem astăzi. Dansul irlandez este alcătuit din mai multe sub-ramuri prin care practicanţii progresează pe măsură ce-şi însuşesc abilităţile fiecărui nivel de dificultate. Specificul dansului irlandez este structura coregrafiilor: acestea sunt alcătuite din paşi efectuaţi simetric, pe piciorul drept şi pe cel stâng, pentru a se potrivi pe structura muzicii irlandeze.
Reelul, care poate fi dansat atât cu soft shoes, cât şi cu heavy shoes (însă cu elemente diferite), este cel mai alert dans, permiţându-i dansatorului să adopte o atitudine aparent iute, graţie agerimii mişcărilor. Jigurile variază de la cele trei dansate în soft shoes (light jig, slip jig şi single jig), la cel dansat în heavy shoes (heavy sau treble jig). Slip jigul este cel mai graţios dans, de obicei prezentat numai de fete. Acestea par că alunecă de-a lungul scenei în paşii de dans specifici slip jigului. Hornpipe-ul poate fi considerat slip jigul dansurilor de heavy shoes prin permisivitatea combinaţiilor de paşi pe care o acordă dansatorului şi prin ritmul său sincopat. Deşi acesta este asemeni ritmului reelul-ului prin semnătura de timp de 4/4 măsuri, este mai lent, iar accentul se pune diferit, astfel creându-se o sonoritate cu totul diferită. Folosirea mâinilor în dansul irlandez se limitează la dansurile de societate şi la coregrafiile moderne, în dansurile de solo rămânând lejer pe lângă corp. Există varii explicaţii pentru acest lucru, însă din punctul de vedere al dansatorilor moderni, paşii sunt într-atât de complecşi şi de spectaculoşi, încât folosirea mâinilor nu ar face decât să distragă atenţia de la picioare, elementul central al Irish solo dancing-ului.
Printre avantajele practicării dansului irlandez atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, putem enumera următoarele: creşterea mobilităţii şi rezistenţei la efort fizic susţinut; îmbunătăţirea coordonării corporale şi a abilităţilor motrice; însuşirea responsabilităţii şi seriozităţii în activităţile în care cursantul este implicat; înţelegerea conceptului de competiţie şi ale diverselor moduri de a canaliza energia spre succes; îmbunătăţirea şi păstrarea unei posturi corporale sănătoase şi dobândirea respectului de sine; dobândirea unei aluri graţioase; îmbunătăţirea urechii muzicale; dobândirea de abilităţi sociale şi de comunicare verbală şi nonverbală; oportunitatea maximizării potenţialului artistic; şansa de a învăţa beneficiile repetiţiei şi importanţa calităţii în comparaţie cu cantitatea; o excelentă metodă de a consuma în mod constructiv excesul de energie.
Dansul irlandez este în egală măsură sport, artă şi lecţie de viaţă. Odată devenit dansator irlandez, copilul îşi va însuşi o serie de abilităţi ce-l vor deosebi cu rapiditate de ceilalţi copii. Pe lângă beneficiile de mai sus, practicarea dansului irlandez de la o vârstă fragedă le dezvoltă atât fetelor, cât şi băieţilor o alură graţioasă – copiii vor inspira siguranţă de sine la fiecare pas, cunoştinţele culturale graţie îmbinării dintre dans şi lecţii despre muzica, istoria, cultura şi poveştile irlandeze; antrenarea urechii muzicale; capacitatea de a-şi stabili scopuri de scurtă şi lungă durată de la o vârstă fragedă.
Cursurile îşi propun să îmbunătăţească atuurile fizice ale micuţilor dansatori, să le dezvolte coordonarea corporală. În egală măsură, dansul irlandez îşi propune dezlegarea secretului oamenilor de succes: seriozitatea şi implicarea totală sunt principalii aliaţi în atingerea performanţei. Graţie predării bilingve (în limbile română şi engleză), copiii îşi vor dezvolta vocabularul atât cu termini tehnici şi elemente conversaţionale ce ţin de desfăşurarea unui curs de dans. Cursurile se desfăşoară sub ghidarea răbdătoare, priceperea şi pasiunea unicei profesoare de dans irlandez din ţară, Mara CERNAT, TCRG, pregătită de Anna Tillak, ADCRG. Astfel, transformarea paşilor stângaci ai începătorilor în pasiune pentru dansul irlandez şi dexteritate notabilă este garantată. La variate ocazii oferite de şcoală, copiii vor putea prezenta coregrafii de grup sau de solo, în funcţie de evoluţia individuală şi a grupului din care fac parte.
Pentru cursurile de Solo Dancing acceptăm înscrieri începând cu vârsta de 6 ani. Copiii între 3 şi 6 ani vor fi încadraţi la grupa Mini Irish. Nu impunem limită superioară de vârstă, avem încredere că fiecare persoană îşi cunoaşte corpul şi posibilităţile. Vârsta nu limitează posibilitatea de a învăţa dans irlandez, însă ajută la impunerea scopului în dans. Persoanele mai puţin sportive sau care sunt interesate doar de a se destinde în mod activ la finalul unei zile, pot participa la cursul de Set Dancing.
Formularul de înscriere completat şi semnat se poate trimite în avans prin e-mail, sau se poate completa la sala de dans înainte de primul curs. Formularul va fi însoțit de taxa anuală nerambursabilă de (re)înscriere de 35 RON/persoana (sau familie).
Cursurile se desfăşoară în permanenţă, cu o pauză de 2 săptămâni între Crăciun și Anul Nou, una opțională de Paşti şi una de două săptămâni în timpul verii. Începutul lunii Septembrie este considerat începutul unui nou sezon de cursuri, când toți cursanții școlii își vor actualiza formularele de înscriere și vor achita taxa anuală nerambursabilă de (re)înscriere de 25 RON/persoana (sau familie).
Programul cursurilor oferă numeroase opțiuni de zile pe parcursul săptămânii, frecvența fiind aleasă de cursant în momentul înscrierii. Aceasta se poate modifica pe parcurs. Astfel, un nou cursant se va alătura orelor de beginners soft shoes și va putea alege între a participa la 1 oră/săptămână, 2, 3 sau chiar 4. În virtutea unei evoluţii cât mai line recomandăm un minimum de 2 ore pe săptămână.
Ținuta sportivă este obligatorie: tricoul școlii/ tricou simplu/ maieu simplu, fustă/ fustă-pantalon/ pantalon scurt /colanți netransparenți, balerini de stofă negri / soft shoes și heavy shoes. Fără haine de stradă şi fără culori fosforescente sau imprimeu zebră/dungat. Părinții celor mici sunt rugați să nu-i lase doar în lenjerie intimă ca ținută de antrenament sau să îi schimbe de haine în afara vestiarelor. Pentru confortul termic al dansatorilor, tinuta trebuie să fie în concordanţă cu anotimpurile.
Cursanţii trebuie să aibă în permanenţă apă plată la ei. Pentru exercițiile de încălzire și stretching, cursanții trebuie să aibă propria coardă de sărit și bandă elastică.
Pentru început, noii cursanți își vor procura balerini de stofă negri, urmând ca pe parcurs să-și achiziționeze soft shoes și heavy shoes.
Da. Toţi cursanţii îşi vor achiziţiona prin intermediul nostru tricoul și hanoracul cu sigla și culorile școlii, iar cu ocazia participării la feis îşi vor face pe comandă costumul şcolii la atelierele de croitorie cu care colaborăm.
Costumele se procură la sfatul nostru. Fetele au rochia şcolii, sau, alternativ, fusta + tricoul cu model din acelaşi set cu rochia, iar băieţii au pantalon negru sport elegant (asemeni celor de dans sportiv, însă cu talie joasă şi fără dunga laterală), cămaşă roşie simplă şi papion negru. Este posibil ca unele evenimente sau coregrafii să aibă costum aparte, iar acest detaliu va fi notificat în timp util şi termeni rezonabili.
Dansatorii de nivel Intermediate/Open îşi vor achiziţiona sau face costum de solo pentru participarea la feiseanna.
Începătorii vor putea participa la cursuri numai în balerini negri de stofă, însă în cazul în care vor intra în spectacole, sau vor participa la competiţii, vor trebui să-şi achiziţioneze soft shoes prin intermediul şcolii. În cazul heavy shoes, cursanţii trebuie să şi-i procure înainte de începerea cursurilor acestea. Şcoala dispune de un set de perechi de soft shoes şi hard shoes de închiriere (se închiriază strict cursanţilor şcolii), însă opţiunile de măsuri nu sunt atotcuprinzătoare.
STEYsha susţine performanţa în dansul irlandez şi va încuraja întotdeauna dansatorii săi să participe la feiseanna, însă aceştia au libertatea de a alege dacă vor sau nu să devină competitivi. Ne aşteptăm, totuşi, ca majoritatea, dacă nu toţi cursanţii noştri să susţină Bucharest Feis (competiţia organizată de noi) prin propria participare. Este un eveniment unic pe an, de pe urma căruia aceştia pot învăţa foarte multe!
În cazul în care nu cursantul nu a mai fost anterior afiliat la o altă şcoală de dans irlandez, participarea sa la feiseanna va depinde strict de propriul progres la cursuri şi va fi încurajată. În cazul în care cursantul s-a transferat de la altă şcoală şi se încadrează la interdicţia de şase luni, aşa cum prevede regulamentul Comisiei de Dans Irlandez din Dublin, acesta va putea participa la feiseanna la finalul celor şase luni de interdicţie.
Şcoala susţine variate spectacole de-a lungul anului, în care, în funcţie de tipul evenimentului, integraţi toţi cursanţii sau aleşi cei mai potriviţi evenimentului. Odată luat angajamentul participării la un eveniment, cursanţii vor trebui să participe fără întrerupere la cursurile şi repetiţiile generale.
STEYsha este transcripţia fonetică aproximativă a cuvântului irlandez Stéise, care înseamnă “renăscut”, pentru că toţi cei care au pus şcoala pe picioare au renăscut sub o formă mai puternică, mai curajoasă şi mai hotărâtă. Toţi dansatorii noştri au o frântură de STEYsha în ei, pentru că aripile dansului irlandez studiat alături de STEYsha le va da senzaţia de renaştere.
Ne trimiţi un mesaj din pagina de contact şi-ţi răspundem cât ai zice… STEYsha!