STEYsha School of Irish Dance
Competitii

Întrebări frecvente

image

Ce este dansul irlandez?

Dansul irlandez s-a făcut cunoscut prin renumitele spectacole Riverdance şi Lord Of The Dance în anii ’90, fenomene ce au contribuit la globalizarea dansului Irlandei. Deşi a pornit de la un stil de dans folcloric, dansul irlandez a evoluat rapid în sportul de performanţă pe care-l vedem astăzi. Dansul irlandez este alcătuit din mai multe sub-ramuri prin care practicanţii progresează pe măsură ce-şi însuşesc abilităţile fiecărui nivel de dificultate. Specificul dansului irlandez este structura coregrafiilor: acestea sunt alcătuite din paşi efectuaţi simetric, pe piciorul drept şi pe cel stâng, pentru a se potrivi pe structura muzicii irlandeze.


Care sunt dansurile irlandeze?

Reelul, care poate fi dansat atât cu soft shoes, cât şi cu heavy shoes (însă cu elemente diferite), este cel mai alert dans, permiţându-i dansatorului să adopte o atitudine aparent violentă, graţie agerimii mişcărilor. Jigurile variază de la cele trei dansate în soft shoes (light jig, slip jig şi single jig), la cel dansat în heavy shoes (heavy sau treble jig). Slip jigul este cel mai graţios dans, de obicei prezentat numai de fete. Acestea par că alunecă de-a lungul scenei în paşii de dans specifici slip jigului. Hornpipe-ul poate fi considerat slip jigul dansurilor de heavy shoes prin permisivitatea combinaţiilor de paşi pe care o acordă dansatorului şi prin ritmul său de poveste. Deşi acesta este asemeni ritmului reelul-ului prin semnătura de timp de 4/4 măsuri, este mai lent, iar accentul se pune diferit, astfel creându-se o sonoritate cu totul diferită. Folosirea mâinilor în dansul irlandez se limitează la dansurile de societate şi la coregrafiile moderne, în dansurile de solo rămânând lejer pe lângă corp. Există varii explicaţii pentru acest lucru, însă din punctul de vedere al dansatorilor moderni, paşii sunt într-atât de complecşi şi de spectaculoşi, încât folosirea mâinilor nu ar face decât să distragă atenţia de la picioare, elementul central al Irish solo dancing-ului.

Care sunt beneficiile dansului irlandez?

Printre avantajele practicării dansului irlandez atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, putem enumera următoarele: creşterea mobilităţii şi rezistenţei la efort fizic susţinut; îmbunătăţirea coordonării corporale şi a abilităţilor motrice; însuşirea responsabilităţii şi seriozităţii în activităţile în care cursantul este implicat; înţelegerea conceptului de competiţie şi ale diverselor moduri de a canaliza energia spre succes; îmbunătăţirea şi păstrarea unei posturi corporale sănătoase şi dobândirea respectului de sine; dobândirea unei aluri graţioase; îmbunătăţirea urechii muzicale; dobândirea de abilităţi sociale şi de comunicare verbală şi nonverbală; oportunitatea maximizării potenţialului artistic; şansa de a învăţa beneficiile repetiţiei şi importanţa calităţii în comparaţie cu cantitatea; o excelentă metodă de a consuma în mod constructiv excesul de energie.

Care sunt avantajele practicării dansului irlandez la copii?

Dansul irlandez este în egală măsură sport, artă şi lecţie de viaţă. Odată devenit dansator irlandez, copilul îşi va însuşi o serie de abilităţi ce-l vor deosebi cu rapiditate de ceilalţi copii. Pe lângă beneficiile de mai sus, practicarea dansului irlandez de la o vârstă fragedă mai aduce: atât fetele, cât şi băieţii vor dobândi o alură graţioasă şi vor inspira siguranţă de sine la fiecare pas; educarea culturală graţie îmbinării dintre dans şi lecţii de istorie, cultură şi poveşti cu personaje mitice irlandeze; antrenarea urechii muzicale; capacitatea de a-şi stabili scopuri de scurtă şi lungă durată de la o vârstă fragedă.

Cursurile îşi propun să îmbunătăţească atuurile fizice ale micuţilor dansatori, să le dezvolte coordonarea corporală. În egală măsură, Irish Dancing-ul îşi propune dezlegarea secretului oamenilor de succes: în indiferent ce îţi propui să faci, seriozitatea şi implicarea totală sunt principalii tăi aliaţi în atingerea performanţei. Tipurile de dansuri şi muzica ce le însoţeşte îşi vor face loc în bagajul de cunoştinţe a fiecărui mic sau mare dansator. Noţiuni muzicale ca “ritm”, “timp”, “măsură” vor ajunge rapid în vocabularul micuţilor. Cursurile se desfăşoară sub ghidarea răbdătoare, priceperea şi pasiunea celui mai experimentat instructor de dans irlandez din ţară, Mara CERNAT, TCRG, pregătită de Anna Tillak, TCRG. Astfel, transformarea paşilor stângaci ai învăţăceilor în pasiune pentru dansul irlandez şi dexteritate notabilă este garantată. La variate ocazii oferite de şcoală, copiii vor putea prezenta minimum o coregrafie de grup sau de solo în primul an de cursuri, în funcţie de evoluţia individuală şi a grupului din care fac parte.

Care sunt limitele de vârstă pentru dansul irlandez?

Pentru cursurile de solo dancing acceptăm copii de la 5 la 12 ani, respectiv peste 13 ani (limita superioară depinzând doar de posibilităţile fizice ale cursantului). În cazul cursurilor de ceili, vârsta minimă este de 13 ani. Vârsta nu limitează posibilitatea de a învăţa dans irlandez, însă ajută la impunerea scopului în dans. Persoanele mai puţin sportive, sau care sunt interesate doar de a se destinde în mod activ la finalul unei zile, pot participa la cursul de ceili în cadrul căruia paşii de bază se vor învăţa în mod mai destins.

Cum mă înscriu?

Formularul cu declaraţia şi regulamentul completate şi semnate se trimit în avans prin e-mail, sau se completează în persoană la sala de dans înainte de primul curs. La înscriere se primeşte un card de cursant pentru ţinerea evidenţei plăţilor lunare şi a altor beneficii.

Care este programul anual al cursurilor?

Cursurile se desfăşoară în permanenţă, cu o scurtă pauză de Crăciun, una de Paşti şi una opţională în timpul verii.

La câte cursuri va trebui să vin pe săptămână?

Toate nivelurile de dans au câte două cursuri alocate pe săptămână, iar cursanţii care vor alege să se îndrepte spre performanţă vor primi sprijin suplimentar o dată sau de mai multe ori pe săptămână, deci pentru dansatorii foarte implicaţi, participarea săptămânală se poate ridica la patru cursuri. Pentru cursanţii cu program foarte încărcat, şcoala oferă şi posbilitatea de a participa la unul din cele două cursuri săptămânale principale, însa în virtutea unei evoluţii cât mai line, soluţia este recomandată doar ca rezervă.

Ce fac daca nu pot ajunge la cursurile grupului meu?

Îţi consulţi instructorul şi veţi găsi împreună un alt curs din timpul săptămânii la care să poţi veni şi să poţi fi asistat la maximumul nevoilor tale.

Ce trebuie să am la mine când vin la curs?

Ţinuta obligatorie la cursul de solo este body (costum de balet) sau tricou/maieu mulat negru, mov sau roz în cazul fetiţelor, fustă sport sau pantalon sport scurt sau colanţi, balerini de stofă negri / soft shoes, heavy shoes. Ţinuta la cursul de ceili constă în tricou bumbac, pantaloni sport şi pantofi flexibili curaţi. Cursanţii trebuie să aibă în permanenţă apă plată la ei. Bijuteriile şi alte accesorii, cât şi telefoanele mobile vor fi lăsate în vestiar pe toată durata cursului. Părul se poartă prins la spate în coadă, sau coc pe toată durata cursului. Pentru început vei dansa în balerini de stofă pe care ţi-i poţi procura de la orice magazin cu articole sportive pentru un preţ modic, iar pe parcurs îţi vei achiziţiona soft shoes şi heavy shoes.

Există o uniformă a şcolii?

Da. Toţi cursanţii îşi vor achiziţiona prin intermediul nostru tricoul şcolii la maximum două luni după începerea cursurilor, iar cu ocazia participării la feis îşi vor face pe comandă costumul şcolii la atelierele de croitorie cu care colaborăm.

Am nevoie de costume speciale pentru competiţii sau recitaluri?

Pentru primele competiţii, toţi dansatorii îşi vor confecţiona costumul şcolii la unul dintre atelierele de croitorie cu care colaborăm. Pentru nivelurile mai avansate, dansatoarele îşi vor putea concepe împreună cu instructorul o rochie de solo, unică, pe care şi-o vor confecţiona apoi la atelierul indicat. Pentru recitalurile şcolii, fiecărui nivel de dansator îi va fi alocat un anume tip de costum despre care instructorii îţi vor explica mai multe, iar unele coregrafii vor avea costum special conceput.

Când va trebui să-mi cumpăr pantofi de dans?

În mod normal, începătorii vor putea participa la cursuri numai în balerini de stofă, însă în cazul în care vor intra în recitaluri, sau vor participa la competiţii, vor trebui să-şi achiziţioneze soft shoes prin intermediul şcolii. În cazul heavy shoes, după primele cinci-şase luni de cursuri, însă cazurile individuale vor fi confirmate de către instructori.

Trebuie neapărat să merg la competiţii?

Nu. Deşi STEYsha încurajează performanţa în dansul irlandez, cursanţii au libertatea de a alege dacă vor sau nu să devină competitivi.

Când pot să încep să concurez?

După minimum cinci luni de cursuri, în cazul în care nu ai mai fost anterior afiliat la o altă şcoală de dans irlandez şi după şase luni de cursuri dacă ai schimbat şcoala, aşa cum prevede regulamentul Comisiei de Dans Irlandez din Dublin.

Cum pot intra în spectacole?

Şcoala organizează variate recitaluri de-a lungul anului, în care vor fi integraţi toţi cursanţii şcolii, tot ce trebuie să faci este să vii la cursuri, antrenamente şi în ziua reprezentaţiei. Pentru a intra în grupul de scenă permanent al şcolii, va trebui să vii la antrenamentele speciale, de scenă şi să treci cel puţin de primele trei dansuri de soft shoes.

Ce înseamnă STEYsha?

STEYsha este transcripţia fonetică aproximativă a cuvântului irlandez Stéise, care înseamnă "renăscut", pentru că toţi cei care au pus şcoala pe picioare au renăscut sub o formă mai puternică, mai curajoasă şi mai hotărâtă. Toţi dansatorii noştri au o frântură de STEYsha în ei, pentru că aripile dansului irlandez studiat alături de STEYsha le va da senzaţia de renaştere.

Mai am unele întrebări. Ce fac?

Ne trimiţi un mesaj din pagina de contact şi-ţi răspundem cât ai zice... STEYsha!